Verschillen tussen een accountant en een boekhouder

Verschillen tussen een accountant en een boekhouder

nov 11, 2020 Uncategorized by Rick

In het algemeen wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen een accountant en een boekhouder. Ondanks dat beide in hetzelfde werkveld actief zijn, zijn er toch een aantal kenmerkende verschillen tussen een accountant en een boekhouder. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, maar hebben met elkaar gemeen dat ze heel nauwkeurig te werk moeten gaan. Wat belangrijkste verschillen zijn tussen een accountant en een boekhouder wordt in dit blog uiteengezet.

Werkzaamheden

Bij accountants ligt de grote nadruk op het opstellen en controleren van de jaarrekening. Daarnaast zijn accountants beschikbaar voor advies op het gebied van fiscale-, economische-, of juridische aspecten van de bedrijfsvoering. Terwijl boekhouders zich voornamelijk bezighouden met financiële administratieve taken zoals belastingaangiften, factureren, salarisadministratie of banktransacties. Om opgeleid te worden tot accountant moet men een verplichte accountantsopleiding volgen. Bij boekhouders is geen specifieke opleiding vereist.

Soort samenwerkingsverband

Een van de voornaamste verschillen tussen een accountant en een boekhouder heeft te maken met het soort samenwerkingsverband. Accountants werken voornamelijk samen met grotere ondernemingen. Het is namelijk verplicht voor bedrijven vanaf 50 werknemers een accountant aan te stellen. Maar accountants kunnen ook voor mkb-bedrijven of freelancers van hulp zijn. Een boekhouder daarentegen richt zich meer op zzp’ers, freelancers, eenmanszaken en kleine mkb-ondernemingen.

Aansprakelijkheid

Het kan voorkomen dat de administratie niet correct is uitgevoerd door een accountant of boekhouder en dit negatieve gevolgen heeft voor een ondernemer. Beide zijn verantwoordelijk voor deze fout en zijn dus aansprakelijk. Wat velen echter niet weten is dat er ook een verschil zit tussen de aansprakelijkheid van accountants en boekhouders. Zo zijn accountants altijd verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In het geval van financiële schade of gevolgen, kan dit teruggevorderd worden op de verzekering van de accountant. Dit biedt een ondernemer zekerheid dat de schade altijd wordt vergoed. Boekhouders zijn niet verplicht een verzekering af te sluiten. Hierdoor is het moeilijker om eventuele schade te verhalen op een boekhouder en ontstaat er meer onzekerheid.

Een weloverwogen keuze

Als u van plan bent met een accountant of boekhouder in zee te gaan is het raadzaam om langs een administratiekantoor te gaan. Zij kunnen de aansprakelijkheidsverzekeringen met u doorspreken en verdere stappen adviseren zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Heeft u nog andere vragen? Bij administratiekantoor Nieuwegein helpen ze u graag verder en bespreken ze samen met u al uw wensen en toekomstplannen door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *