De bromfiets verzekering, wat moet u er over weten?

De bromfiets verzekering, wat moet u er over weten?

aug 31, 2020 Verzekeringen by Rick

De bromfiets verzekering is uiteraard de verzekering die u moet afsluiten wanneer u zich met uw aangekochte bromfiets in het Nederlandse verkeer wenst te begeven. In Nederland zegt de wet namelijk dat elk gemotoriseerd voertuig (enkele mogelijke uitzonderingen even daar gelaten) verzekerd dient te zijn. Deze verzekeringsplicht geldt in het bijzonder ten opzichte van derden. Met andere woorden, u bent wettelijk verplicht om de zogenaamde WA-verzekering voor uw bromfiets af te sluiten. Dit gezegd hebbende is de ene bromfiets verzekering de andere niet. Er zijn in het aanbod met verzekeringen dan ook tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden om een keuze uit te maken. Bent u ook benieuwd hoe u nu precies het best uw bromfiets kunt verzekeren? Verdiep u dan beslist even in de informatie hier op deze pagina!

             Waarom is de bromfiets verzekering verplicht?

Iedereen die eigenaar wordt van een bromfiets en met die bromfiets deel wil uitmaken van het Nederlandse verkeer moet daarvoor verplicht een bromfiets verzekering afsluiten. De wettelijke verplichting waarvan sprake is geldt uitsluitend voor de WA-verzekering. Dit is de voordeligste optie die op de markt is terug te vinden, maar blijft erg belangrijk. Waarom? Omdat het afsluiten van deze verzekering ervoor zorgt dat een derde partij die door uw toedoen met schade wordt geconfronteerd altijd wordt vergoed. Dit dus ook wanneer u zelf niet in staat bent om de financiële gevolgen van het schadegeval te dragen.

Het afsluiten van de WA-verzekering voor uw bromfiets mag dan wettelijk verplicht zijn, dit betekent niet dat alles met betrekking tot deze verzekering volledig wettelijk is bepaald. Het is dan ook best mogelijk dat de voorwaarden van bromfietsverzekeringen bij verschillende verzekeraars enigszins verschillen. Bovendien is het ook zo dat de verzekeringspremie niet is vastgesteld. Een vergelijking uitvoeren kan dan ook zeer interessant zijn. Daarover echter meer verder op deze pagina!

             Hoe kunt u een bromfiets verzekering afsluiten?

Net zoals voor alle voertuigen verzekeringen geldt is het zo dat ook de bromfiets verzekering afsluiten op verschillende manieren kan gebeuren. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de onderstaande drie opties:

  1. De standaard WA bromfiets verzekering;
  2. De WA bromfiets verzekering + diefstal & brand;
  3. De WA bromfiets verzekering + diefstal + brand + eigen schade;

De standaard WA bromfiets verzekering is logischerwijs de voordeligste optie waarover u beschikt. Het is wel belangrijk om er bij stil te blijven staan dat deze verzekering slechts over (zeer) beperkte dekkingen beschikt. Sterker nog, het afsluiten van deze bromfiets verzekering zorgt ervoor dat er enkel en alleen schade aan derden kan worden vergoed. Met andere woorden, de schade die optreedt aan uw eigen bromfiets zal niet worden vergoed.

Wie wel graag bepaalde schade aan de eigen bromfiets gedekt wil zien worden kan ervoor kiezen om de WA bromfiets verzekering + diefstal + brand af te sluiten. Zoals de naam van deze verzekering reeds laat vermoeden is het zo dat hierbij wel eigen schade wordt verzekerd. Deze schade is echter beperkt door schade als gevolg van een brand of bijvoorbeeld diefstal. Wilt u graag dat ook zelf veroorzaakte schade wordt gedekt? In dat geval zult u verplicht zijn om daarvoor te kijken naar de meest uitgebreide bromfiets verzekering die beschikbaar is.

De derde en laatste bromfiets verzekering die verkrijgbaar is, is dus de zogenaamde WA bromfiets verzekering + diefstal + brand + eigen schade. Dit is de meest complete verzekering die helaas ook het duurst is. Het afsluiten van deze verzekering wordt dan ook enkel en alleen aangeraden aan mensen die een dure bromfiets hebben gekocht of aan zij die een compleet nieuw voertuig in huis hebben gehaald en daar vaak mee op de weg zijn terug te vinden.

             Wat heeft u nodig om een dergelijke verzekering af te sluiten?

Wenst u graag een bromfiets verzekering af te sluiten? In dat geval spreekt het voor zich dat u daar enkele zaken voor nodig heeft. In eerste instantie moet u bijvoorbeeld weten wat de exacte specificaties zijn van de bromfiets die u wenst te laten verzekeren. Het zijn deze specificaties die bepalend zullen zijn voor de kostprijs van uw bromfiets verzekering. Des te zwaarder de bromfiets is, des te hoger ook de kosten voor de verzekering zullen komen te liggen. Heeft u in het verleden reeds met de bromfiets gereden en beschikt u bijgevolg reeds over een bepaald schadeverleden? Dan zult u ook deze aan uw nieuwe verzekeraar moeten aangeven. Let wel, voordat u een bromfiets verzekering afsluit is het in de praktijk altijd meer dan de moeite waard om even de verschillende opties op de markt te vergelijken.

                Waarom is de bromfiets verzekering vergelijken belangrijk?

De bromfiets verzekering is een zeer concurrentiële verzekering. Dit betekent dat ze door het merendeel van de verzekeraars wordt aangeboden. Dat is voor u als potentiële verzekeringnemer alleen maar interessant. Het is namelijk zo dat dit de verzekeringspremie van deze verzekering aanzienlijk kan drukken. Door het uitvoeren van een vergelijking zult u kunnen vaststellen dat u in een mum van tijd die ene bromfiets verzekering kunt vinden welke op vlak van kostprijs veel interessanter is in vergelijking met de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Het mag dan ook duidelijk zijn, indien u niet teveel wil betalen voor het afsluiten van uw bromfiets verzekering is een vergelijking uitvoeren altijd een goed idee!

Vind hier de goedkoopste bromfiets verzekering!

             Hoe besparen op het afsluiten van uw bromfiets verzekering?

De bromfiets verzekering hoeft u in de praktijk helemaal niet veel geld te kosten, integendeel. Het is niet alleen maar mogelijk om te besparen op het afsluiten van deze verzekering door een vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars. Andere potentieel interessante bespaartips om rekening mee te houden zijn dan ook bijvoorbeeld de volgende:

  1. U kunt een eventueel eigen risico vrijwillig laten verhogen;
  2. Een verzekering zonder verwijtbaar schadeverleden is altijd het voordeligst;
  3. Een bromfiets met beperkte specificaties is altijd voordeliger om te verzekeren;

Ondanks het feit dat u dus verplicht bent om rekening te houden met het afsluiten van een bromfiets verzekering hoeft deze niet noodzakelijkerwijs veel geld te kosten. Houdt u rekening met de bespaartips zoals hierboven aangegeven? Dan is het zeker en vast mogelijk om een bromfiets verzekering af te sluiten tegen de meest interessante voorwaarden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *