Een lening afsluiten: dit is wat je niet moet doen

Een lening afsluiten: dit is wat je niet moet doen

apr 14, 2021 Financieel by Rick

Als jij van plan bent om een lening te nemen, dan heb je een betrouwbare kredietverstrekker nodig. Je ontvangt dan op de korte termijn een groot bedrag en dat bedrag betaal je op de lange termijn met handelbare maandbedragen terug. Dat is een ideale situatie voor mensen die geen grote bedragen op de spaarrekening hebben staan. Een goede lening is eerlijk, voordelig en er zitten geen addertjes onder het gras. Hier lees je over wat je niet moet doen als je geld gaat lenen.

Geen lening afsluiten zonder een vergelijking te maken

Er zijn een groot aantal eerlijke kredietaanbieders die je graag verder helpen en deze bieden allen verschillende voorwaarden aan. Het is niet verstandig om met de eerste de beste instantie verder te gaan, want dan weet je nooit of je de meest voordelige lening te pakken hebt. Vraag offertes op, lees voorwaarden door, bekijk aanbiedingen en bepaal aan de hand van een vergelijking welke overeenkomst voor jou het beste is.

Kiezen voor de laagste rente

Als je een lage rente ziet, dan is dat natuurlijk mooi, maar vergeet nooit om de voorwaarden te controleren. Lage rentes zijn vaak een marketingtruc om je interesse te wekken en blijven niet altijd de gehele looptijd zo laag. Na een paar maanden gaat het rentepercentage omhoog en betaal je uiteindelijk nog steeds meer. Zie je dus een lening waarbij een lage rente wordt gehanteerd, controleer de voorwaarden en het bedrag onder de streep.

Vergeten om de vergunning te controleren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er niet voor niets. Dit is de instantie die in het leven is geroepen om jou te beschermen tegen illegale praktijken bij het afsluiten van een lening. Het is dus niet verstandig als je daar geen gebruik van maakt. De AFM geeft vergunningen aan kredietverleners die betrouwbaar en legaal zijn. Ga dus altijd op zoek naar deze vergunning voordat je met een bank verder gaat. Zie je deze niet, dan laat je dat aanbod schieten.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is bijzonder gemakkelijk en snel. Je gaat naar de winkel, sluit de overeenkomst af en neem je televisie of meubelstuk direct mee naar huis. Op de lange termijn is kopen op afbetaling vaak minder voordelig dan een lening bij een bank of andere financiële instantie. Wil je dus echt de beste deal en zo min mogelijk extra betalen? Dan maak je een vergelijking en kies je zo de meest voordelige optie voor jou.

Te veel geld lenen

Als laatste is een lening bedoeld om je meer financiële vrijheid te geven en niet om je financiële problemen te bezorgen. Het maandbedrag dat je afbetaalt, moet daarom voor jou handelbaar zijn en elke maand probleemloos te zijn af te lossen. Leen daarom nooit meer geld dan wat je je daadwerkelijk kunt veroorloven en denk dan aan de toekomst of verdiep je eens in een persoonlijke lening. Als je het bedrag ook na een financiële tegenslag probleemloos op kunt blijven hoesten, is het maandbedrag voor jou realistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *