Een rechtszaak aanspannen? Met deze kosten krijg je te maken

Een rechtszaak aanspannen? Met deze kosten krijg je te maken

jan 19, 2021 Juridisch by Rick

Stel, je hebt een geschil met een bouwbedrijf dat een schuifpui heeft gemaakt van de keuken naar de tuin. Hartstikke mooi en alles leek prima. Echter merk je dat na een aantal weken de pui mankementen begint te krijgen en niet meer stevig staat. Je meldt dit bij het bedrijf, maar zij zijn niet in staat om dit op te lossen. Hier probeer je natuurlijk in zo goed mogelijk overleg uit te komen, maar is sommige gevallen geeft dit niet de gewenste uitkomst. In deze gevallen begint men vaak een rechtszaak. Een rechtszaak aanspannen is niet goedkoop. Lees verder om te zien met welke verschillende kosten je te maken krijgt.

Advocaat

Een rechtszaak aanspannen brengt veel regelwerk met zich mee. De kosten van een advocaat betaal je meestal voor een vast bedrag per uur. Als iemand weinig spaargeld heeft en een laag inkomen, dan kan diegene in aanmerking komen voor een vergoeding. In dat geval betaal je een eigen bijdrage en geen uurtarief.

Als de advocaatkosten zijn vergoed komt er een resultaatsbeoordeling. De Raad voor Rechtsbijstand gaan berekenen hoeveel geld iemand heeft ‘gewonnen’ met de zaak. De subsidie wordt ingetrokken als dit veel is, en de advocaatkosten moeten dan worden terugbetaald. Voordat je een rechtszaak gaat aanspannen, leg alle prijsafspraken duidelijk vast. Dit geldt ook als je een subsidie krijgt.

Deurwaarder

Tijdens een rechtszaak komt regelmatig een dagvaarding aan de tegenpartij voor. Dit mag alleen door een deurwaarder uitgevoerd worden. De opdracht gevende partij moet deze kosten betalen.

Als je gebruik kan maken van een vergoeding voor de advocaatkosten, dan hoef je geen kosten te maken voor een deurwaarder. Als de deurwaarder extra kosten moet maken dan gewoonlijk, dan zijn deze wel voor eigen rekening.

Proceskosten

De vervolgprocedure van een rechtszaak aanspannen houdt in dat deze bij de rechter beland. Hier betaal je griffierechten voor, ook wel proceskosten genoemd. Deze betaal je meestal aan de advocaat die op zijn beurt zorgt dat het rechtsbureau dit ontvangt.

Wanneer een rechter niet direct een beslissing kan maken omdat er verder onderzoek nodig is, dan wordt de zaak vaak uitgesteld of een voorlopige uitspraak gegeven. Omdat dit aparte procedures zijn betaal je dus nogmaals griffierechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *