Rijbewijs kwijt en is rijden zonder rijbewijs verstandig?

Rijbewijs kwijt en is rijden zonder rijbewijs verstandig?

Rijden zonder rijbewijs kan best vervelende gevolgen met zich meebrengen. Iedereen is verplicht in het bezit van een geldig rijbewijs te zijn om een auto te mogen besturen. Indien je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs, maar toch achter het stuur zit, kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Hetzelfde geldt echter ook voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Rijden onder invloed kan zelfs zorgen dat als je wel over een rijbewijs beschikt, deze ingevorderd wordt. Hieronder lees je meer over het kwijtraken van je rijbewijs, het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed.

Gevolgen rijden zonder rijbewijs

Zoals gezegd is iedereen die achter het stuur van een auto zit verplicht te beschikken over een geldig rijbewijs. Toch gebeurt het nog met enige regelmaat dat er mensen betrapt worden op het zonder rijbewijs rijden. Om te beginnen staat hier sowieso een forse bekeuring op die ruim 300 euro bedraagt. Verdere gevolgen zijn afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Sowieso mag je vanaf het punt dat je staande gehouden wordt niet meer verder rijden, maar het kan ook zo zijn dat de politie de auto in beslag neemt. Bij meerdere overtredingen kan het ook zo zijn dat je je rijbewijs de komende jaren niet meer mag halen of voorwaardelijke straffen krijgt.

Gevolgen rijden onder invloed

Rijden onder invloed kan zorgen dat je per direct je rijbewijs kwijt bent. Er zijn bepaalde promillages alcohol die je in je bloed mag hebben, maar mochten de drank of drugs je te veel beïnvloeden terwijl je rijdt, dan kan je zomaar je rijbewijs direct kwijtraken. Ook komen hier veel financiële kosten bij kijken. Buiten de geldboete die je krijgt, dien je immers in veel gevallen ook een CBR cursus af te leggen om je rijbewijs terug te krijgen. De cursus betaal je volledig zelf.

Rijbewijs kwijt, wat nu?

Je rijbewijs kwijt zijn kan erg vervelend zijn. Het terugkrijgen van het rijbewijs kan dan ook erg lang duren. Wat de gevolgen exact zijn hangt af van de ernst van de situatie. In veel gevallen krijg je te maken met een rechtszaak en als uitslag kan het zomaar zo zijn dat je een aantal jaar de weg niet op mag. Een ander mogelijk gevolg is zoals gezegd een verplichte CBR cursus die je zelf moet betalen. Het terugkrijgen van je rijbewijs kan vaak lang duren en tot veel problemen leiden.