De onfortuinlijke gevolgen van een hondenbeet

De onfortuinlijke gevolgen van een hondenbeet

nov 26, 2021 Juridisch by Rick

Wanneer een hond een persoon bijt, kan het resultaat variëren van kleine schaafwonden tot misvormingen en amputatie. Hondenbeten zijn een van de meest voorkomende vormen van dierenmishandeling, omdat ze meestal als gezelschapsdier worden gebruikt en met slechts een paar snelle bewegingen met hun tanden aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Zelfs wanneer snelle behandeling en verzorging vereist zijn, kunnen veel verwondingen gevolgen op lange termijn hebben. Maar letselschade kan je ook mooie bedragen opleveren.

Jaarlijks komen er miljoenen hondenbeten voor, waarvan er vele medische verzorging nodig hebben. Dit betekent dat een groot gedeelte ernstig gewond raakt door een hond. Wanneer deze dieren aanvallen, is dat vaak te wijten aan nalatigheid van de eigenaars, die wisten dat hun hond een gevaar voor andere vormde, maar de ond niet veilig hielden in een omgeving plaatsen waar een beet niet zo snel zou voorkomen

Wat je meteen moet doen als je door een hond bent gebeten

Als je iemand die je kent door een hond is gebeten en de eigenaar is aanwezig, zorg dan voor de contactgegevens van de eigenaar en waarschuw meteen de politie. Als er een derde partij bij is om feiten te verzamelen en verklaringen op te nemen, voorkom je veel problemen in de toekomst. Alvorens medische behandeling te zoeken, moeten de bijtwonden zo snel mogelijk worden schoongemaakt en ingepakt. Zelfs als de bijtwonden niet ernstig zijn, kan een arts helpen om het risico van infectie te verminderen. De getroffene kan vervolgens de nodige inentingen krijgen, zoals een rabiësvaccin en een tetanusinjectie.

Hondenbeten kunnen op lange termijn problemen en infecties veroorzaken.

Een huid die doorboord of gescheurd is, geneest meestal niet volledig. De lichamelijke gevolgen van een hondenbeet variëren van kleine bijtwonden of kneuzingen tot ernstige wonden die jaren behandeling en chirurgie vergen om te herstellen. Na de eerste maatregelen om slachtoffers te helpen bij hun herstel, kunnen er gevolgen op lange termijn zijn, zoals blijkt uit de volgende gevallen:

Amputatie en/of verminking.

Wonden van hondenbeten kunnen een litteken of een geamputeerd ledemaat achterlaten als blijvende herinnering. Om de schade veroorzaakt door ernstige beten te genezen, kan een verscheidenheid aan medische behandelingen nodig zijn, waaronder:

  • Huidtransplantaties 
  • Hechtingen 
  • Prothesen 
  • Plastische chirurgie

Het is mogelijk dat deze behandelingen de vorige toestand van het slachtoffer niet kunnen herstellen, wat bijzonder hartverscheurend kan zijn wanneer de verwondingen zichtbaar zijn, zoals in het gezicht. Grote verwondingen door hondenbeten kunnen resulteren in ernstige wonden, infectierisico’s en schade aan kwetsbare botstructuren en ondersteunende weefsels. Wanneer zenuwen of bloedvaten worden verwond, kan de persoon chronische pijn, gevoelloosheid, bewegingsverlies en andere gezondheidsproblemen krijgen. De volgende zijn voorbeelden van zenuwbeschadiging veroorzaakt door een hondenbeet:

Neuropraxie.

Wanneer zenuwen worden uitgerekt en de beschermende laag rond de zenuw wordt beschadigd als gevolg van een hondenbeet, kunnen symptomen zoals gevoelloosheid of een brandend gevoel gedurende een paar maanden optreden totdat de zenuw is genezen.

Axonotmesis.

Omdat de beschermlaag van de zenuw en de omliggende axonen vernietigd zijn, is deze ziekte ernstiger dan neuropraxie. Motorische functiestoornissen, verlammingsverschijnselen en/of gevoelsstoornissen, evenals ongemak, zijn mogelijke gevolgen. Het is mogelijk om volledig te genezen, hoewel dit enkele jaren kan duren.

Neurotmesis.

Neurotmesis is een van de ernstigste zenuwletsels. Dit gebeurt wanneer de bekleding van de zenuwen en de omliggende zenuwen worden doorgesneden. Dit kan leiden tot bewegings- en gevoelsverlies, evenals ongemak, en het geneest niet vanzelf. Hoewel een operatie kan helpen om sommige symptomen te verlichten, is volledig herstel niet verzekerd.


Letselschade bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *