Wat is merkregistratie?

Wat is merkregistratie?

jan 19, 2021 Zakelijk by Rick

Bij merkregistratie leg je je merk vast. Met vastleggen wordt bedoeld dat bijvoorbeeld de naam, logo of de combinatie van kleuren in het logo tegen inbreuk beschermd zijn.

Kwalificaties en voorwaarden

Met het vastleggen van je merk maak je simpelweg gezegd je merk eigendom van jezelf, waardoor een ander rechterlijk vervolgd kan worden als hij jouw naam of logo gebruikt. Echter kun je niet zomaar een merkregistratie doen. Je merk moet voldoen aan een aantal eisen:

  • Rechtmatigheid
  • Geoorloofdheid
  • Deugdelijkheid

Deugdelijkheid is het onderscheidend vermogen, een merk mag niet te beschrijvend zijn. Een merk is ondeugdelijk als het beschermde geografische aanduiding is of vaak in het algemeen gebruikt wordt. Je merk moet ook echt als merk worden gebruikt en mag niet te ingewikkeld en eenvoudig zijn. Het proces duurt vaak ongeveer één kwartaal, omdat het merk bij alle landen van de Benelux gecontroleerd wordt.

Klassen in merkregistratie

De producten en diensten die een merk gebruikt zijn vastgelegd in verschillende classificaties. In merkregistratie zijn er 45 classificaties. Het is belangrijk om een merk in de juiste classificatie te plaatsen omdat bij fouten hierin je merk uiteindelijk toch niet goed beschermd is. Dit is waarom het sterk afgeraden wordt om zelf je klasse te bepalen en hulp in te schakelen van een merkengemachtigde.

Verschillende classificaties

In merkregistratie zijn er dus twee onderverdelingen, dit zijn waren (34) en diensten (11). Erg belangrijk zijn de doeleinden waarvoor een product wordt gebruikt.

Klasse 22: “ Touw, bindgarens, netten, tenten, dekzeilen, zeilen, zakken (voor zover niet begrepen in andere klassen); vulmateriaal (uitgezonderd van rubber of plastic); ruwe vezelige textielmaterialen.” En lijken klasse 23: “Garens en draden voor textiel gebruik” en 24: “Weefsels en textielproducten voor zover niet begrepen in andere klassen; spreien en tafellakens”, erg op elkaar.

Wanneer je je zelf je eigen merkregistratie doet is het dus erg belangrijk om de juiste klasse te bepalen. De bovenstaande voorbeelden lijken in principe best wel op elkaar en bij onnauwkeurigheid lees je hier zo overheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *