Wordt je aangeklaagd voor joyriding? Neem een strafrechtadvocaat in de hand!

joy riding

Wordt je aangeklaagd voor joyriding? Neem een strafrechtadvocaat in de hand!

nov 30, 2020 Advocaten by Rick

Soms wordt er zelfs wel eens lacherig over gedaan, over het feit dat de zoon of dochter er met de auto van vader vandoor is gegaan. Grappig is het allerminst en het is maar te hopen dat er geen ongevallen veroorzaakt worden of schades ontstaan. Gaat je kind er in jouw auto vandoor zonder dat je er toestemming voor gegeven hebt dan noemen we dit joyriding.

Door de auto ongevraagd te ‘lenen’ overtreed je de wet

Meestal zijn het jongeren die dit doen. Het kunnen echter ook mensen zijn die geen rijbewijs hebben of het rijbewijs kwijt zijn. In vrijwel alle gevallen wordt gebruik gemaakt van een auto van een bekende, vaak de ouders. Door de auto ongevraagd te ‘lenen’ overtreed je de wet en dien je voor de rechter te verschijnen. Laat je dan begeleiden door een strafrechtadvocaat om goed voorbereid te zijn op eventuele verhoren en de rechtszaak.

Een advocaat kan het verschil maken tussen een forse en een mildere straf

Je hebt een strafbaar feit begaan en de wetten van de overheid overtreden. In dergelijke gevallen is het altijd verstandig een strafrechtadvocaat in de arm te nemen Een goede verdediging is belangrijk en kan het verschil maken tussen een heel forse straf of een wat mildere straf. Er is geen standaard straf voor dit vergrijp overigens. De hoogte van de straf hangt af van verschillende omstandigheden. Is er schade aan het voertuig en is er een ongeluk veroorzaakt? Dan valt de straf vaak wat hoger uit.

Vaak een taakstraf voor minderjarigen

In de meeste gevallen krijgen minderjarigen een taakstraf opgelegd. Zijn hoeven de gevangenis dus niet in. Volgens de Wegenverkeerswet, artikel 176, lid 2 is de hoogste straf die je voor joyriding opgelegd kunt krijgen een gevangenisstraf van zes maanden. Een veel voorkomende straf is echter een geldboete uit de derde categorie. In Nederland kennen we zes categorieën. Categorie 1 is een geldboete tot maximaal 435 euro, terwijl categorie 3 een geldboete is van hooguit 8.700 euro. De zesde categorie is een geldboete tot maximaal 870.000 euro overigens.

Roep altijd de hulp in van een professional

Strafrecht is binnen de advocatuur samen met arbeidsrecht en familierecht een van de meest populaire rechtsgebieden. De strafrechtadvocaat staat je bij als sprake is van strafrechtelijke geschillen. Het is buitengewoon verstandig altijd de hulp van een professional in te roepen bij dergelijke zaken. Je wordt niet snel verrast en weet dat jouw belangen op de best mogelijke wijze door de advocaat behartigd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *